Zilele trecute ne-a căutat cel de al optelea preşedinte al Clubului Rotary Gherla, domnul Bikfalvi Mihály, informându-ne asupra tuturor acţiunilor organizate de la festivitatea de chartare până în prezent. Ne-a pus la dispoziţie o listă întreagă cu toate manifestările cultural-artistice, sociale, sportive şi acţiunie de caritate ( exact o sută!) întreprinse de cei 28 de membri ai clubului gherlean, cu o bogată activitate organizatorică şi cu un rol important în viaţa socială a municipiului Gherla.
De-a lungul celor şapte ani de existenţă am fost şi noi părtaşi la multe întâlnirile periodice ale clubului şi am avut ocazia să asistăm la zeci de activităţi şi manifestări culturale iniţiate. Să nu uităm nici omagierile unor mari personalităţi ale vieţii noastre culturale, spirituale şi ştiinţifice, iar cele mai notabile acţiuni au fost cele umanitare, demne de luat în seamă.
De multe aprecieri s-au bucurat gesturile umanitare referitoare la sprijinirea şi ajutorarea unităţilor spitaliceşti, a şcolilor sau a fundaţiilor, dar trebuie să scoatem în evidenţă şi sponsorizarea pensionarilor şi omenilor bolnavi cu medicamente.
Nu avem spaţiul necesar să înşirăm toate activităţile derulate de Clubul Rotary în cei şapte ani de existenţă, însă simţim datoria de a creiona câteva acţiuni. Primirea ca membri de onoare a actorilor Florin Piersic şi Mircea Albulescu (decedat între timp), a scriitorului clujean Cornel Udrea sau a prof.univ.dr.Călin Farcaş şi invitarea unor personalităţi ca Ioan Aurel Pop, Florin Stamatian (care a devenit chiar membru al clubului), Dumitru Prunariu, Dorel Vişan şi Cheşuţ Cristian denotă un interes major din partea organizatorilor de a face cunoştinţă gherlenilor cu aceşti oameni minunaţi, slujitori ai artei, culturii, medicinii şi vieţii ştiinţifice din România. Fascinaţia muzicii şi a teatrului a constituit, la fel, o preocupare permanentă. Susţinerea unor concerte de muzică cultă de către mezzosoprana clujeană Lavinia Bocu, seara de cabaret „Muzica Senei pe Valea Someşului”, Gala Muzicală „Tiberiu Coste”, concertul corului „Armonia”, de la Catedrala Armenească, concertele simfonice anuale şi tradiţionalele concerte de colinde stau mărturie concretă. „Promenada Inimilor”, competiţiile tradiţionale de tenis şi excursiile în Munţii Noştri, taberele gratuite pentru copii, acţiunile de protejare a naturii „Plantăm pentru Viitor”, „Descoperă Transilvania” (o mie de bilete gratuite în muzeele clujene), lansările de carte (ne gândim aici, în primul rând la volumul „Armenopolis – oraş baroc”, autor arhitect Virgil Pop), conferinţele de educaţie sanitară organizate de dr. Remus Todea sunt alte şi alte manifestări desfăşurate de club. Reprezentanţii clubului gherlean sunt permanent alături de bolnavii aflaţi în dificultate şi de familiile nevoiaşe şi la sfârşitul fiecărui an şcolar premiază prin burse de excelenţă elevii cu rezultate de excepţie la învăţătură. Raliurile automobilistice sunt, de asemenea, deosebit de atractive şi se bucură de mare popularitate. Tot rotarienii organizează şi astfel de concursuri. Ei au readus teatrul în urbea de pe Someş prin invitarea trupei băimărene. Sărim de la teatru şi ajungm la sport, Clubul Rotary Gherla a premiat şi echipa de fotbal juniori Atletic Olimpia Gherla cu ocazia câştigării titlului de campion naţional. Deci, clubul recunoaşte valorile culturale şi sportive ale oraşului.
Clubul Rotary Gherla întreţine realaţii de colaborare cu Rotary Club Kozármisleny (Ungaria), RC Dej-Naşi, RC Năsăud-Fini, RC Chablais CH-Elveţia (partener de proiect) şi Rotary Club Petroşani –Fini. Sunt cluburile înfrăţite. Importantă este implicarea clubului în toate acţiunile caritabile organizate la nivelul municipiului Gherla şi popularizarea valorilor culturale şi artistice în rândul populaţiei. Un mare lucru în ziua de astăzi, când foarte mulţi dintre noi nu acordă atenţia cuvenită acestui aspect. Iată că rotarienii dau exemplu pozitiv în această privinţă.
Szekely Csaba